Общи условия

 

ОБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПРЕВОЗ НА КУРИЕРСКИ ПРАТКИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД („ПЕГАСУС ДИРЕКТ“) по договора с потребителите на неунивесални пощенски услуги.

ПОТРЕБИТЕЛ означава, изпращачът, търговецът – изпращач или получател на пратката, притежателят на товарителница, получателят и собственикът на съдържанието на пратката или всяко друго лице, имащо право върху това съдържание.

ПРАТКА означава стоки или документи от всякакъв вид (независимо дали са насипни, или в един или повече пакети), който или които са приети от „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД за превозване от един адрес до друг адрес, въз основа издадена товарителница.

ТОВАРИТЕЛНИЦА
означава документ с уникален номер, попълнен по образец на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД от подателя или съгласно неговите указания, на хартия или в електронен формат в електронната система на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД.

Раздел І
. Предмет и общи положения
1. С тези ОБЩИ УСЛОВИЯ на договора между „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД и неговите ПОТРЕБИТЕЛИ на неуниверсални пощенски услуги, се уреждат условията и реда за предоставяне на тези услуги и се определят правата, задълженията и отговорностите на страните по договора.

2. Тези ОБЩИ УСЛОВИЯ са задължителни за „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД и ПОТРЕБИТЕЛИТЕ и са неразделан част от индивидуалния договор, сключен между тях.

3. ПОТРЕБИТЕЛИ на услугите могат да бъдат всички физически и юридически лица, еднолични търговци, земеделски производители.

4. ПОТРЕБИТЕЛИТЕ могат да се запознаят с настоящите ОБЩИ УСЛОВИЯ: във всеки стационарен офис на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД, където ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ са поставени на видно и достъпно място; при куриер на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД при приемане или предаване на пратка;
на сайта на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД в Интернет  
www.pgsdirect.com

5. С подписa си върху товарителниците на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД, които се попълват и предоставят при приемането на пратките, ПОТРЕБИТЕЛИТЕ приемат, че са запознати с ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ и са съгласни със съдържанието им.

6. За неуговорените в тези ОБЩИ УСЛОВИЯ, както и при тълкуването на съдържащите се в тях понятия, се прилага Законът за пощенските услуги (ЗПУ) и законодателството на Република България.

7. За международните пратки се прилагат освен ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ и разпоредбите на актовете на Всемирния пощенски съюз, които са ратифицирани и обнародвани по установения ред.


Раздел ІІ. Обхват и характеристика на услугите
8. Неуниверсалните пощенски услуги, предоставяни от „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД, куриерски услуги описани подробно в тарифата на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД.

9. Настоящите ОБЩИ УСЛОВИЯ се прилагат за вътрешни и международни куриерски пратки, които  могат да бъдат доставяни от и до офиса на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД или от и до вратата на ПОТРЕБИТЕЛЯ. Пратките могат да бъдат с посочени от ПОДАТЕЛЯ допълнителни услуги. Размерът на цената в тези случаи се определя от „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД в тарифата му или индивидуално сключен договор с ПОТРЕБИТЕЛЯ.

10. „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД предоставя чрез изградената си мрежа следните куриерски услуги:
10.1. експресни куриерски услуги за пратки над 0,5 кг на територията на Република България
10.2. международни куриерски услуги за пратки над 0,5 кг.

11. Допълнителните услуги, които „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД предоставя са:
11.1. Обявена стойност - договорена отговорност на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД в случай на загуба, кражба или повреда на пратка до размера на обявената от подателя стойност на съдържанието. Обявената стойност трябва да съответства на действителната стойност на съдържанието на пратката и подлежи на доказване с документи, предоставени от ПОДАТЕЛЯ.
11.2. Обратна разписка - уведомяване на подателя с документ, удостоверяващ: доставката на пратка до ПОЛУЧАТЕЛ, потвърдена с подписа на лицето, приело пратката върху документа (товарителницата) за получаване; отсъствие на ПОЛУЧАТЕЛ или отказа му да приеме пратка, удостоверено със запис от „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД върху документа; „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД доставя обратната разписка на подателя.
11.3. Обратни документи - придружаващ документ, изготвен и изпратен от ПОДАТЕЛ към ПОЛУЧАТЕЛ, който „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД доставя обратно на ПОДАТЕЛЯ.

Раздел ІІІ. Условия за достъп.
12. „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД гарантира равнопоставен достъп на всички ПОТРЕБИТЕЛИ до предоставяните услуги. Чрез пощенската мрежа на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД ПОТРЕБИТЕЛИТЕ имат достъп до ползване на услугите й.

13. Пощенски пратки се приемат както от адрес на ПОТРЕБИТЕЛЯ, така и в офис на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД във всички населени места от първа зона, посочени в тарифата, при регламентирано за офиса работно време, поставено на видно и достъпно  за ПОТРЕБИТЕЛЯ място.
 
14. Договорът за куриерска услуга се счита за сключен с приемането на пратката и с полагане на подписите на ПОДАТЕЛЯ и „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД върху товарителницата. Товарителницата e документ с уникален номер, попълнен по образец на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД от ПОДАТЕЛЯ или съгласно неговите указания, на хартия или в електронен формат в електронната система на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД. С подписа си ПОДАТЕЛЯТ удостоверява верността на посочените данни, включително обявените от него условия за доставка, плащания и описание на пратката. Екземпляр от товарителницата в хартиен или електронен формат се съхранява от „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД и удостоверява сключването на договора и услугите, предоставяни по него.

15. Данните, съдържащи се в товарителницата, се обявяват от ПОДАТЕЛЯ на пратката, като посочването на точен адрес (държава, населено място, улица, жилищен квартал, блок, номер, вход, етаж, телефон или др.) на подателя и получателя е задължително. При международни пратки данните на подателя и получателя се изписват с четливи печатни букви на латиница.

16. Договорът между „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД  и ПОТРЕБИТЕЛЯ се счита за изпълнен:
16.1. С доставянето на пощенската пратка и с полагане на подписите на ПОЛУЧАТЕЛЯ и „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД върху товарителницата. Екземпляр от товарителницата се предоставя на ПОЛУЧАТЕЛЯ;
16.2. С връщането и получаването от ПОДАТЕЛЯ на недоставена пратка, което се удостоверява с неговия подпис върху товарителницата или куриерския опис за разнос на пратки;

17. При сключването на договора за куриерска услуга Потребителите предоставят на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД свои и на получателя на пратката лични данни – трите имена, точен адрес, телефонен номер. Съгласието си тези данни да бъдат използвани и обработвани от „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД за изпълнението на куриерската услуга ПОТРЕБИТЕЛЯТ декларира с поставянето на подписа си върху товарителницата или Куриерския опис за приемане или разнос на пратки. „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД, в качеството си на администратор на лични данни, се задължава да спазва изискванията на Закона за защита на личните данни при обработката и ползването на лични данни на ПОТРЕБИТЕЛИТЕ. При отказ на ПОТРЕБИТЕЛЯ да предостави необходимите за изпълнението на услугата лични данни, „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД не приема пратката за доставка.

18. С цел повишаване и гарантиране качеството на предлаганите услуги, телефонните разговори, провеждани между „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД и ПОТРЕБИТЕЛИТЕ, могат да бъдат записвани.

Раздел ІV. Изисквания за качество и ефикасност на обслужването. Срокове за доставяне на пощенските пратки.
19. „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД осигурява ефикасност при предоставяне на неуниверсалните пощенски услуги съгласно разработени нормативи за оптимално съотношение между качество, надеждност, цена и бързина при събиране, обработване, транспортиране и доставяне на пратки, както и при провеждане на рекламационни процедури.


20. „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД доставя всяка пратка в срок при вярно и пълно заявени данни от ПОДАТЕЛЯ – име, телефон, адрес на ПОЛУЧАТЕЛЯ.
20.1. За население места от ПЪРВА зона – срокът на доставка е един работен ден;
20.2. За населените места от ВТОРА и ТРЕТА зона – срокът на доставка е по график на обслужване, публикуван в актуалната тарифа на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД;
20.3. За населени места извън тарифата на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД – срокът и условията за доставка са посочени в актуалната тарифа на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД;
20.4. За срок на доставка от един работен ден се счита краят на следващия работен ден;

21. Срокът на изплащане на наложен платеж на ПОДАТЕЛЯ е еднакът със срока на куриерската доставка по т.20 и започва да тече от деня, следващ събирането на наложения платеж, отразено в товарителницата на ОПЕРАТОРА.


22. Видовете услуги, предоставяни от „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД, са описани в актуалната му тарифа, която е неразделна част от тези ОБЩИ УСЛОВИЯ.

23. „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД осигурява качеството на предоставените неуниверсалните пощенски услуги, като:
23.1. Предприема всички необходими мерки за опазване тайната на пощенската кореспонденция;
23.2. Няма право да oтваря пощенски пратки, да ги предава на неоправомощени по смисъла на настоящите ОБЩИ УСЛОВИЯ лица, нито да разкрива тяхното съдържание, освен с писмено съгласие на ПОДАТЕЛЯ или ПОЛУЧАТЕЛЯ, или при основателно съмнение, че пратката съдържа забранени за пренасяне предмети или вещества, както и по разпореждане на компетентните органи по установения от закона ред;
23.3. Няма право да предоставя информация за пощенския трафик между отделни лица, нито да предоставя информация за движението на индивидуални пощенски пратки, освен с писмено съгласие на ПОДАТЕЛЯ или ПОЛУЧАТЕЛЯ, или при основателно съмнение, че пратката съдържа забранени за пренасяне предмети или вещества, както и по разпореждане на компетентните органи по установения от закона ред;
23.4. Няма право да се разпорежда с пощенски пратки или тяхното съдържание в противоречие с настоящите ОБЩИ УСЛОВИЯ, освен със съгласието на ПОДАТЕЛЯ или ПОЛУЧАТЕЛЯ или по разпореждане на компетентните органи по установения от закона ред;
23.5. Няма право да се разпорежда неправомерно с лични данни на ПОТРЕБИТЕЛИТЕ в противоречие с изискванията на Закона за защита на личните данни и настоящите ОБЩИ УСЛОВИЯ;
23.6. Предприема необходимите мерки за охрана и опазване на пратките, както и за недопускане приемането, пренасянето и доставката чрез пощенската си мрежа на забранени предмети и вещества;
23.7. Съдейства добросъвестно за предотвратяване и разкриване на нарушения и престъпления, извършени срещу ПОТРЕБИТЕЛИТЕ чрез пощенската мрежа.

24. „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД осигурява надеждност при предоставяне на неуниверсалните пощенски услуги като:
24.1. Предоставя на ПОТРЕБИТЕЛИТЕ подробни указания за надеждно опаковане на пратките, съобразени с изискванията за сигурност и нормалния технологичен риск при обработката и пренасянето на пратките;
24.2. Използва баркодове и сканиращи устройства за минимизиране на грешките и пропуските при обработването на пратките и проследяването на пощенския трафик;
24.3. Осигурява непрекъснат безплатен информационен достъп на ПОТРЕБИТЕЛИТЕ за проследяване в реално време на движението на техните пратки.

Раздел V. Условия за приемане и доставяне на вътрешни и международни пратки.
25. Заявка за приемане на пратка може да се направи:
25.1. Чрез националния телефон на
„ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД за заявка на куриер;
25.2. По телефона на офиса, обслужващ населеното място;
25.3
. Онлайн чрез електронната страница на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД в Интернет www.pgsdirect.com
25.4.
При подаването на заявката се уточняват часа и мястото за приемане на пратката,вида и размерите й.

26. Приемането на пратки от „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД.
26.1. Приемането на пратки се извършва от адрес, подаден при заявката или в офис на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД.
26.2. Часовите диапазони за приемане на заявки за посещение на куриер на посочен от Потребителя адрес могат да бъдат различни в зависимост от разположението на населеното място и наличието на стационарен офис на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД в него.
26.3. ПОДАТЕЛЯТ отговаря пратката да бъде готова за предаване на куриер към момента на посещението му. „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД изчаква ПОТРЕБИТЕЛЯ за опаковане и подготовка на пратката до 15 (петнадесет) минути след предварително уговорения час за прием.
26.4. Приемането и доставката на палетизирани пратки се извършва от рампа до рампа и организацията на товарните и разтоварните работи е ангажимент на ПОДАТЕЛЯ.

27. „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД определя задължителни изисквания относно формата, минималните и максимални размери и тарифното тегло на куриерските пратки:
27.1. За вътрешни пратки, транспортирани на територията на Република България: максимално тегло на един пакет - 50 кг.; максимална дължина на един пакет – 300 см.
27.2. За международни пратки: минимални размери - 22,9 см. х 16,2 см., максимална дължина (най-голяма дължина на пакета) - до 175 см., максимални размери в см: сборът от дължината + удвоения сбор на височината и широчината не трябва да надвишава 300 см. Максималното тегло на един пакет е ограничено до 31,5 кг.
27.
3. Всички пратки се претеглят и измерват контролно в складове на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД. При установена разлика с декларираното тегло и размери „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД извършва претарифиране и ПОТРЕБИТЕЛЯТ дължи цена за услугата, която съответства на реално установеното тарифно тегло на пратката съгласно действащата тарифа на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД.

28. Осигуряването на подходяща и надежна опаковка и затваряне на пратката е задължение на ПОДАТЕЛЯ и е за негова сметка, независимо дали ще предпочете фирмена опаковка на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД или собствена такава. „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД не приема пратки с неподходяща опаковка, която може да застраши съдържанието на пратката или целостта на другите пратки, транспортирани от „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД.


29. „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД може да приеме пратка с неподходяща опаковка, по изрично настояване на ПОДАТЕЛЯ, като последният декларира това обстоятелство с подписа си в товарителницата, при маркиране на поле „Неподходяща опаковка”. Указания на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД  относно правилата за опаковане на пратки се съдържат в Приложение 2 („Правила за опаковане”), което представлява неразделна част от тези ОБЩИ УСЛОВИЯ.

30. Документални пратки, доставяни с международна услуга, задължително трябва да бъдат опаковани от ПОДАТЕЛЯ в картонен плик. Отделни пакети, присъединени едни към друг с опаковъчна лента, задължително трябва да бъдат поставени от ПОДАТЕЛЯ в една по-голяма и достатъчно здрава картонена опаковка /кутия или кашон/.

31. „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД предлага опаковки за опаковане на документални и малки колетни пратки. Горните се предоставят на ПОДАТЕЛЯ след изрично поискване от негова страна и заплащане на съответната цена, обявена в тарифата на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД.
„ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД поставя безплатни стикери, онагледяващи указанията на ПОДАТЕЛЯ, посочени в товарителницата, а именно „ЧУПЛИВО”, „ПОСОКА НА ПОЗИЦИОНИРАНЕ ПРИ ПРЕВОЗ”, „ВНИМАНИЕ”.

32. При изпълнението на международни куриерски услуги „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД
ще действа като упълномощен представител на ПОДАТЕЛЯ. „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД има право да извърши всяка от изброените по-долу дейности от името на ПОДАТЕЛЯ като част от предлаганите услуги:
32.1. Да попълва документи, променя кодове на продукти или услуги и заплаща мита или данъци, изисквани съгласно действащите закони и разпоредби;
32.2. Да действа като представител на ПОДАТЕЛ пред митническите органи при контрола на износа, както и като представител на ПОЛУЧАТЕЛЯ при избора на посредник, който да извърши освобождаването на пратката от митница и вкарването й в страната;
32.3. Да пренасочва пратката към лицето, изпълняващо функцията на посредник по вноса на ПОЛУЧАТЕЛЯ или към друг адрес при поискване от лице, за което „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД e уведомен, че разполага с правомощия да отправя такива искания. Всички документи, изисквани в страната-подател и в страната-получател, следва да са попълнени от ПОДАТЕЛЯ и приложени към пратката.

33. „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД си запазва правото да организира и изпълни по своя преценка и при условията на оперативна самостоятелност приемането, обработката, пренасочването, транспортирането и доставката на пратките, използвайки маршрути, транспортни средства, разпределителни центрове или подизпълнители, както прецени за целесъобразно и доколкото това не води до заплащане на допълнителна цена от ПОТРЕБИТЕЛЯ или до нарушаване на условията на договора между страните.

34. Пратките се доставят до адрес на ПОЛУЧАТЕЛЯ или до офис на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД, посочен от ПОДАТЕЛЯ. Не се доставят пратки до пощенска кутия.


35. Пратките се предават на ПОЛУЧАТЕЛЯ лично. В случай на невъзможност да се предаде лично или при продължително отсъствие на ПОЛУЧАТЕЛЯ, се предава на друго лице, което е съгласно да приеме пратката и се е задължило пред „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД да я предаде на ПОЛУЧАТЕЛЯ. Дгуго лице може да бъде всеки пълнолетен член от домакинството му или който живее с ПОЛУЧАТЕЛЯ на адреса, или работник, служител, съответно работодател на ПОЛУЧАТЕЛЯ. Предаването на пратки на търговци и на юридически лица става на посочения от ПОДАТЕЛЯ адрес на офиса и може да се извърши на всеки служител или работник, който е съгласен да приеме пратката. Това обстоятелсвто се отбелязва при предаването на пратката, в това число се регистрира в товарителницата и електронната система на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД.

36. В случай, че ПОЛУЧАТЕЛЯ откаже да получи пратката, той удостоверява това обстоятелство, като го отбелязва в товарителницата и се подписва. Ако ПОЛУЧАТЕЛЯТ откаже да направи това, отказът за получаване се удостоверява от куриера, който извършва доставката.

37. Когато „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД не може да достави пратка поради това, че ПОЛУЧАТЕЛЯТ отказва да я получи или да я заплати, ПОЛУЧАТЕЛЯТ отсъства продължително или е непознат на посочения адрес, получателят е починал, адресът за доставка е неверен, непълен или несъществуващ, както и поради други обективни причини, „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД уведомява ПОДАТЕЛЯ и му връща пратката за негова сметка. Пратката се връща в 14 дневен срок от уведомлението, като Подателят дължи заплащане на услугата в двете посоки. „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД не носи отговорност при отказ на ПОДАТЕЛЯ да получи обратно пратката и да заплати услугата, както и при невъзможност пратката да му бъде доставена по причините, посочени по-горе в тази точка.

38. Пренасочване на пратка към нов адрес се извършва след писмено разпореждане от страна на ПОТРЕБИТЕЛЯ, същото се счита за заявена нова услуга и подлежи на отделно заплащане. За отделното заплащане ПОТРЕБИТЕЛЯТ се уведомява предварително, като с писменото разпореждане той дава съгласието си както за пренасочването на пратката, така и за допълнителното заплащане.

39. Недоставени и непотърсени пратки в срока и при условията, посочени в т.37 от настоящите ОБЩИ УСЛОВИЯ, се съхраняват от „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД за срок от още 14 дни, след което стават собственост на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД. „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД, в качеството си на собственик, има правото да унищожи пратката или да я продаде.

40. Унищожаването на пратките се извършва с протокол от комисия, съставена от двама служители на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД, по следния начин:
40.1. Документални пратки се нарязват ръчно или чрез специализирана машина за нарязване на хартия;
40.2. Предмети в пратки, които могат да се продадат, се продават на търг, като приходите след приспадане на разходите по продажбата, остават в полза на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД;
40.3. Предмети, непродадени на търга по т.40.2, се унищожават по подходящ начин.

Раздел VІ. Цени и начин на плащане.
41. Цените на услуги се определят съобразно условията им, заона на доставка, срокове, допълнителни услуги, допълнителни условия и са посочени от „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД в тарифата му, която е неразделна част от ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ или се определят с индивидуален договор, но не могат да бъдат по-високи от посочените в тарифата:
41.1. Тарифата с цените на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД се поставя на видно и достъпно за ПОТРЕБИТЕЛЯ място в офиса и се публикува в електронната страница на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД в Интернет,
www.pgsdirect.com;
41.2. Тарифата с цените на
„ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД се предоставя в Комисията за регулиране на съобщенията за сведение в срок от десет дни преди влизането им в сила;
41.3. „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД уведомява ПОТРЕБИТЕЛИТЕ за настъпили промени в тарифата с цените чрез информаци, поставена на видно и достъпно място в офисите му и чрез публикуване на съобщение на на електронната страница на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД в Интернет.

42. Цената на куриерската услуга се определя от  „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД, съобразно търсенето и предлагането, и се предплащат от ПОТРЕБИТЕЛИТЕ в брой или по банкова сметка както на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД, както следва:
42.1. От ПОДАТЕЛ при приемане на пратката, ако е за негова сметка;
42.2. От ПОЛУЧАТЕЛ при получаване на пратката, ако е за негова сметка;

43. В индивидуален договор с ПОТРЕБИТЕЛ „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД може да договаря заплащането на услуга да се извършва при прилагането на различни цени, срокове или други условия. Цените, посочени в индивидуален договор, сключен между „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД и ПОТРЕБИТЕЛЯ, не могат да бъдат по-високи от цените за извършване на същите услуги, посочени в ценовата тарифа на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД.

44. Пратки, които са обемни, се таксуват на база тарифно тегло, което представлява по-високото от реалното или обемното тегло на пратката. Обемното тегло се изчислява по формулата
Vg=a.b.c/500 (където а = обща ширина в см; b = дължина в см; с = височина в см).

Раздел VІІ. Обявена стойност на пратки
45. При поискване от страна на ПОДАТЕЛЯ, „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД може да предостави допълнителна услуга Обявена стойност, при която „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД поема задължение да обезщети ПОТРЕБИТЕЛЯ за загуба или повреди на пратката по време на транспортирането до размера на обявената стойност.

46. Услугата се предоставя за пратки с обявена стойност съобразно т.11.1 от ОБЩИ УСЛОВИЯ. Пратки, които съдържат мобилни апарати и преносими компютри могат да се ползват от услугата Обявена стойност само в случаите, в които ПОТРЕБИТЕЛЯТ разполага с идентификационните номера на мобилните телефони (imei) или фабричните номера на преносимите компютри и декларира същите. Когато съдържанието на пратката е друга техника, „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД си запазва правото по своя преценка да иска предоставяне на фабрични или други идентификационни данни.

47. Тази услуга не се предоставя при пратки, съдържащи: употребявани вещи и стоки, пари, кредитни карти, ценни книжа, ваучери, купони, документи, планове, проекти, чертежи, компютърни, аудио, видео записи и информация, софтуер, произведения на изкуството, изделия от благородни метали и скъпоценни камъни, всякакви превозни средства, освен велосипеди опаковани във фабрично опаковка.

48. При услугата Обявена стойност „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД обезщетява ПОТРЕБИТЕЛЯ за действителния размер на преките загуби или вреди, причинени на пратка към деня на тяхното възникване, но не повече от размера на обявената стойност. „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД не покрива непреки щети или пропуснати ползи. За частично увредени пратки, „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД покрива алтернативно разходите за отстраняването на увреждането (извършения ремонт) на базата на представена фактура или друг документ, удостоверяващ извършването на разхода.

49. При настъпили преки загуби или вреди, причени на пратка по услугата Обявена стойност ПОТРЕБИТЕЛЯТ е длъжен да докаже стойността на причинените щети и/или загуби чрез представяне на фактури, митнически декларации, договори за покупко-продажба на имущество, констативен протокол на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД за настъпили щети при доставката, снимков материал и/или други документи в зависимост от съдържанието на пратката и правата на ПОТРЕБИТЕЛЯ върху нея.

50. При ползване на услугата Обявена стойност ПОТРЕБИТЕЛЯТ заплаща допълнително възнаграждение в размер, посочен в тарифата на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД.

51. Не се изплаща обезщетение в случаите, когато неточно обявено от ПОТРЕБИТЕЛЯ обстоятелство или друго поведение на ПОДАТЕЛЯ или ПОЛУЧАТЕЛЯ е оказало въздействие за настъпване на увреждащото събитие и/или щетата.

Раздел VІІІ. Права и задължения на ПОТРЕБИТЕЛИТЕ.
54. Потребителите имат право:
54.1. Да получават информация по достъпен начин относно действащите ОБЩИ УСЛОВИЯ, ценовата тарифа на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД, изискванията на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД относно формата, минималните и максималните размери, теглото и начина на опаковане и адресиране на пратките, работното време на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД, забранените за поставяне в пощенските пратки предмети и вещества, сроковете за приемане на рекламации и размерите на обезщетенията;
54.2. Да получат изпълнение на договорената услуга без отклонения от посочените в товарителницата и ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ условия, а когато е сключен индивидуален договор – от условията, предвидени в него;
54.3. Да ползват преференциални условия за изпълнение на услуги при договаряне на такива и сключване на индивидуален договор с „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД.
54.4. да правят рекламации в случаи на повредени, загубени, унищожени или ограбени пратки, при неспазване сроковете на доставка, както и да получат обезщетение при основателни рекламации в размерите, определени в ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД.
54.5. Да оттеглят заявка за куриерска услуга по всяко време до предаване на пратката на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД.
54.6. Да се разпореждат с пратките до момента на връчването им на ПОЛУЧАТЕЛЯ, в качеството на техни законни притежатели и разпоредители, като всички разходи по изпълнение на разпорежданията са за тяхна сметка;

55. Потребителите са задължени:
55.1. Да не поставят в пратките предмети и вещества, пренасянето на които е забранено или ограничено от действащата нормативна уредба, в това число и такива по раздел Х от ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ.
55.2. Да подготвят пратката по такъв начин, че нейното съдържание, тегло, размери, форма, опаковка и вид да отговарят на изискванията на настоящите ОБЩИ УСЛОВИЯ и да не могат да причинят нарушаване целостта, съдържанието или вида на другите пратки, транспортирани от „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД;
55.3. да предоставят пълна и вярна информация за ПОДАТЕЛЯ, ПОЛУЧАТЕЛЯ и съдържанието на пратката за целите на попълването на товарителницата и съгласно изискванията на тези ОБЩИ УСЛОВИЯ;
55.4. да заплатят стойността на куриерската услуга (включително на допълнителните услуги към нея), съгласно обявеното в тарифата на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД или договореното в индивидуалния договор възнаграждение и съгласно изискванията на тези ОБЩИ УСЛОВИЯ;
55.5. Да обезщетят „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД за вредите, които същият е понесъл и които произтичат от заявени от тях неверни или непълни данни, от недостатъчна или неподходяща опаковка на пратка, от непредоставени или предоставени със закъснение документи, декларации или друга информация, както и от неплатена в срок цена на услуга. Отговорността е в размер на понесените от „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД вреди.
56.6. Да обезщетят „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД за вредите, причинени от подадени от тях пратки, на имущество/служители на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД, или на други пратки, транспортирани от „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД, по причина, за която ПОТРЕБИТЕЛЯ отговаря, съобразно настоящите ОБЩИ УСЛОВИЯ и действащата нормативна уредба. Отговорността е в размер на понесените от „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД вреди, а при нанесени щети на други пратки – в размер на изплатените от „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД обезщетения.


Раздел ІХ. Права и задължения на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД.
5
7. „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД има право:
5
7.1. Да изисква пратката да бъде в подходящ вид и опаковка за транспортиране, която да не застрашава целостта или съдържанието на дугите пратки;

57.2. Да предостави на ПОТРЕБИТЕЛЯ пликове за документални и малки колетни пратки;
57.3. Да провери в присъствието на ПОДАТЕЛЯ цялостта на праткя, обявена за чуплива, а в случай на отказ – не приема пратка за превоз.
57.4. Да изисква от ПОДАТЕЛЯ декларирането на точни, верни и пълни данни на ПОЛУЧАТЕЛЯ на пратката (име, адрес, телефон), както и описание на съдъжанието й.
57.5. Да не приема пратки, съдържащи забранени за транспортиране предмети или вещества.
57.6. Да извърши проверка на пратка при съмнение за вложени забранени предмети или вещества в нея, присъствието или с писменото съгласие на ПОДАТЕЛЯ. При отказ или липса на отговор, „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД има право да откаже приемането на пратката или да уведоми компетентните органи, ако пратката е вече приета;
57.7. Да откаже да приеме международна пратка, която няма митническа декларация или други документи, изисквани от приложимите митнически закони или не отговаря на условията за максимално тегло и минимални и максимални размери, посочени в настоящите ОБЩИ УСЛОВИЯ.
57.8. Да получи обявеното в актуалната тарифа или договорено в индивидуален договор възнаграждение за предоставяне на съответната услуга.
57.9. Да получи обезщетение от ПОТРЕБИТЕЛИТЕ за причинени от тях или техните пратки щети на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД или на други пратки, транспортирани от „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД;
57.10. Да организира и изпълни по своя преценка и при условията на оперативна самостоятелност приемането, обработката, пренасочването, транспортирането и доставката на пратките, използвайки маршрути, транспортни средства, разпределителни центрове или подизпълнители, както прецени за целесъобразно и доколкото това не води до заплащане на допълнителна цена от ПОТРЕБИТЕЛЯ или до нарушаване на условията на договора между страните;
57.11. Да доопакова и/или преопакова пратки с цел запазване на съдържанието им, както и да извършва контролни замервания на пратките и да извършва претарифиране при установяване на несъответствия поради невярно деклариране от страна на ПОТРЕБИТЕЛЯ или поради друга причина, за която ПОТРЕБИТЕЛЯТ отговаря. Ако доопаковане или преопаковане на пратка се налага поради недостатъчна или неподходяща опаковка на ПОТРЕБИТЕЛЯ, същата е за сметка на платеца на куриерската услуга. Това не освобождава ПОТРЕБИТЕЛЯ от отговорност за вреди, причинени поради недостатъчна или неподходяща опаковка на пратката от негова страна.

58. „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД се задължава:
58.1. Да предостави на всички ПОТРЕБИТЕЛИ достъп до услугата при условия на равнопоставеност;
58.2. Да опази тайната на кореспонденцията по време и след извършване на услугата, както и да спазва изискванията на Закона за защита на личните данни при обработката на личните данни на ПОТРЕБИТЕЛИТЕ;
58.3. Да предостави на ПОДАТЕЛЯ и на ПОЛУЧАТЕЛЯ на пратката екземпляр от товарителницата, както и възможност на ПОЛУЧАТЕЛЯ да провери съдържанието на пратка в момента на получаването й, в присъствието на служител на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД;
58.4. Да предостави на ПОТРЕБИТЕЛИТЕ на видно и достъпно място: ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ на договора с ПОТРЕБИТЕЛИТЕ, актуалната тарифа на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД, информация за местата за достъп, където се предоставят неуниверсалните пощенски услуги, изискванията към формата, минималните и максимални размери, теглото и начина на опаковане и адресиране на пратките, работното време на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД, забранените за поставяне в пощенски пратки предмети и вещества, сроковете за приемане и обработка на рекламация, размера на отговорността на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД и дължимите при основателни рекламации обезщетения;
58.5. Да предоставя услугите без отклонения от посочените в товарителницата и ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ, а когато е сключен индивидуален договор – от условията, предвидени в него;
58.6. Да обезщети ПОТРЕБИТЕЛИТЕ за поненеси от тях щети, съгласно тези ОБЩИ УСЛОВИЯ;
58.7. Да разглежда и взема становища по рекламации, жалби, молби и предложения от ПОТРЕБИТЕЛИТЕ в едномесечен срок от подаването им;
58.8. Да уведоми във възможно най-кратък срок ПОТРЕБИТЕЛИТЕ за ограничения в предоставяне на услугата, наложени от компетентните органи, форсмажорни или други извънредни обстоятелства.


Раздел Х. Забранени за транспортиране предмети и вещества.
59. Забранено е поставянето във вътрешни и международни пощенски пратки на следните предмети и вещества:
59.1. Наркотични, упойващи, психотропни, силнодействащи и отровни вещества;
59.2. Оръжие, боеприпаси, пиротехнически изделия, взривни, запалителни или други опасни вещества и предмети;
59.3. Неприлични или противоречащи на нравствените норми предмети;
59.4. Предмети и вещества, които поради своето естество или опаковка представляват опасност за живота и здравето на пощенските служители или на други лица или могат да замърсят или повредят други пратки и съоръжения;
59.5. Религиозни материали на забранени или нерегистрирани в страната секти и организации;
59.6. Движими паметници на културата, за които няма издадено разрешение или сертификат;
59.7. В пощенските пратки не се допуска поставянето на монети, банкноти, парични знаци, чекове за пътуване, предмети, представляващи ценност за ПОДАТЕЛЯ, платина, злато, сребро, обработени или необработени скъпоценни камъни и други ценни предмети.

60. В международните пощенски пратки, вкл. тези с Обявена стойност, освен веществата и предметите по т.59  не могат да се поставят и други вещества и предмети, посочени в международни договори, както и предмети, внасянето и разпространяването на които е забранено в страната на местоназначението.

61. Не се приемат пощенски пратки, които съдържат животни или нетрайни биологични вещества, включително диагностични образци, ако опаковката им не отговаря на изискванията, предвидени в нормативната уредба на Република България, и приложимите международни актове.

62. Не се приемат пощенски пратки, чието съдържание е предмет на специален режим и може да се държи, превозва или пренася само при изпълнение на определени изисквания на нормативната уредба на Република България, освен ако ПОДАТЕЛЯТ не удостовери спазването на тези изисквания и не снабди „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД с необходимите за изпълнение на услугата документи. Забранява се поставянето във вътрешни и международни пратки на акцизни стоки с неплатен акциз.

63. При съмнение за поставени в пощенски пратки забранени предмети или вещества, или на такива, чието държане, превозване или пренасяне е предмет на специален режим, „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД изисква от ПОДАТЕЛЯ съгласие за извършване на проверка чрез отваряне на пратката и преглед на съдържанието. В случай на отказ пратката не се приема.

64. Когато има основание да се счита, че приета пощенска пратка съдържа забранени предмети или вещества, или такива, чието държане, превозване или пренасяне е предмет на специален режим, „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД има право да задържи пратката и да спре доставянето и да изиска от ПОДАТЕЛЯ или ПОЛУЧАТЕЛЯ писмено съгласие за извършване на проверка на съдържанието чрез отварянето и. При отказ или липса на отговор „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД уведомява компетентните власти за получаване на разпореждане за следващи действия.

Раздел XІ
Рекламации и обезщетения
65. П
OТРЕБИТЕЛИТЕ имат право на рекламации при неспазване сроковете за доставка на пратките, в случаи на повредени, загубени, ограбени или унищожени пратки и при неизпълнение от страна на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД на договорените задължения. Всички искове за обезщетение се изпращат в писмен вид на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД до 30 дни (1 месец) от датата на приемане на пратката от „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД. В противен случай „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД не носи отговорност.

66. При получаване на пратката ПОТРЕБИТЕЛЯТ трябва да провери съдържанието й в момента на получаването и в присъствието на куриера. В случай, че при получаването се установи увреждане на съдържанието на пратката, както и при доставяне на пратки с повредена опаковка, за които има основания да се счита, че е налице посегателство върху съдържанието на доставената пратка спрямо това при приемането й от „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД, се съставя констативен протокол в два еднообразни екземпляра по образец, който се подписва от куриера и от ПОЛУЧАТЕЛЯ на пратката. В протокола се вписват данни относно датата и часа на доставката, констатираното увреждане и евентуалните причини за него, ако има данни за това. Ако ПОЛУЧАТЕЛЯТ откаже да подпише протокола, куриерът удостоверява отказа. ПОЛУЧАТЕЛЯТ може да направи рекламация в срок от 1 месец от датата на съставяне на констативния протокол, ако счита, че „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД има вина за констатираните увреждания по пратката.

67. Рекламацията се счита за редовно предявена единствено тогава, когато са заплатени всички дължими на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД суми за предоставени услуги без отлагане или прихващане.

68. ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право на рекламация за загуба (преди доставка) или кражба на пратка. За една и съща пратка рекламация може да подаде само една заинтересована страна.

69. „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД е длъжен в срок до 1 месец от предяваване на рекламацията за вътрешните пощенски пратки и 2 месеца за международните пощенски пратки да проучи същата и да уведоми писмено рекламанта за резултата. При предявяване на рекламация ПОТРЕБИТЕЛЯТ посочва предмета на рекламацията, документи удостоверяващи произхода на стоката и доказващи рекламацията по на основание и размер, а за пратките с Обявена стойност – и докумените по Раздел
VII. В случай на подадени непълни данни в рекламацията, срокът се удължава с времето, необходимо за уточняване на липсващата информация.

7
0. По предявена от ПOТРЕБИТЕЛ основателна рекламация за повредена, унищожена или загубена пратка „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД дължи обезщетение в следните размери:
70.1. За международни пратки по услуга
PD Express и PD Pick Up  без Обявена стойност - обезщетението е до 100 лв. за пратка, при представяне на подходящо доказателство, удостоверяващо стойността на пратката и увреждането;
70.2. За палетизирани пратки без Обявена стойност - обезщетението е до 200 лв. за пратка, при представяне на подходящо доказателство, удостоверяващо стойността на пратката и увреждането;
70.3. За пратки с Обявена стойност (независимо от услугата), обезщетението е в размер на действителната стойност на нанесената щета, но не повече от обявената стойност. За удостоверяване на действителната стойност на щетата ПОТРЕБИТЕЛЯТ представя необходимите документи – фактури, митнически декларации и други подходящи писмени
доказателства съобразно естеството на пратката.

71. „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД
не носи отговорност за пропуснати ползи, приходи, лихви и бъдещи дейности, независимо дали тези щети или загуби са специални или непреки, дори ако „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД е била уведомена за риска от такива загуби или щети преди или след приемането на пратката. За всички останали пратки, непосочени в т.70, включително всички вътрешни пратки на територията на Република България без Обявена стойност, обезщетението се определя от „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД, както следва:
71.1. За повредена пратка обезщетението е в размер на действителната щета, но не повече от 30 лв. За повредена част от пратка – обезщетение в размер на действителната щета, но не повече от 20 лв.
71.2. За загубена или открадната пратка обезщетението е в размер действителната щета, но не повече от 30 лв. За загубена или отракданата част от пратка – обезщетение в размер на действителната щета, но не повече от 20 лв.

71.3. За ограбена пратка обезщетението е в размер на действителната щета, но не повече от 30 лв. За ограбена част от пратка – обезщетение в размер на действителната щета, но не повече от
20 лв.
71.4. За унищожена пратка обезщетението е в размер на действителната щета, но не повече от 30 лв. За унищожена част от пратка – обезщетение в размер на действителната щета, но не повече от 20 лв.


72. По предявена от ПОТРЕБИТЕЛ основателна рекламация за неспазен срок за изплащане на Наложен платеж „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД дължи обезщетение до размера на стойността на услугата Наложен платеж, посочена в тарифата на „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД.

73. По предявена от ПОТРЕБИТЕЛ основателна рекламация за доставка със забава на пратки, транспортирани на територията на Република България, обезщетението е в размер на стойността на услугата по съответната пратка, а за пратки с международни услуги и палетизирани пратки обезщетението е в размер на 0,
1% от стойността на куриерската услуга за всеки ден забава, но не повече от 15 лв. (за срок на доставка от 1 работен ден се счита края на следващия работен ден).

74. „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД не носи отговорност за всяко забавяне или невъзможност за изпълнение на задълженията си, ако изпълнението е възпрепятствано или забавено от причини, породени от непреодолима сила, в това число, но не само, от природни явления, стачки, бунтове и др. „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД ще положи добросъвестни усилия за ограничаване на неизпълнението и за минимизиране на щетите.

75. „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД не носи отговорност, когато забавянето или невъзможността за изпълнение на задълженията се дължи на непредвидени обстоятелства, възникнали при осъществяване на трансграничен транспорт (напр. задържане на пратката поради митнически формалности, за заплащане на мита и митни сборове или други, свързани с митническите разпоредби на приемащата страна). В този случай срокът за доставка се удължава автоматично с броя дни, за които пратката е била задържана от митническите власти.

76. При настъпване на рекламационно събитие по пратки с Обявена стойност, за които се установи, че заявените от ПОТРЕБИТЕЛЯ данни, записани в товарителницата, са неверни, „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД си запазва правото да не изплаща пълния размер на Обявената стойност на пратката. „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД изплаща сума до стойността, удостоверена в представения от ПОТРЕБИТЕЛЯ документ.

77. Срокът за изплащане на обезщетения по предявени основателни рекламации е 14 работни дни след датата на изпращане на отговора, с който „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД приема рекламацията и посочва размера на дължимото обезщетение.

Раздел XIІ. Ред за решаване на спорове.
78. Споровете между ПОТРЕБИТЕЛЯ и „ПЕГАСУС ГРУП” ЕООД се решават на база добро партньорско сътрудничество, чрез преговори и допълнителни споразумения. При непостигане на съгласие, всяка от страните може да поиска съдействие от Комисията за регулиране на съобщенията, други компетентни органи или да отнесе спора за решаване пред компетентния български съд.


79. Невалидността или неприложимостта на дадена клауза не влияе на никоя от останалите клаузи в настоящите ОБЩИ УСЛОВИЯ.